НАЗК: моніторинг способу життя суб’єктів декларування

Законом Про запобігання корупції, передбачено моніторинг способу життя суб’єктів декларування.
Закон визначає, що НАЗК здійснює вибірковий моніторинг способу життя суб’єктів декларування з метою встановлення відповідності їх рівня життя наявним у них та членів їх сім’ї майну і одержаним ними доходам згідно з декларацією особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, що подається відповідно до цього Закону.

Спосіб здійснення моніторингу визначено у Порядку здійснення моніторингу способу життя суб’єктів декларування.
надмірне втручання у право на недоторканність особистого і сімейного життя особи - дії, які виходять за межі повноважень та прав Національного агентства, передбачених статтями 11, 12 Закону України «Про запобігання корупції» (далі - Закон);
невідповідність рівня життя суб’єкта декларування - різниця між реальною (ринковою) вартістю набутих активів та інших витрат, здійснених суб’єктом декларування із задекларованим ним майном і доходами;
спосіб життя суб’єкта декларування - форми поведінки суб’єкта декларування, що відображають рівень його життя і включають перебування у володінні або користуванні такого суб’єкта декларування активів, набуття активів, витрати для оплати послуг, робіт, фінансових зобов’язань, вчинення інших правочинів суб’єктом декларування.

Моніторинг способу життя суб’єктів декларування здійснюється НАЗК на підставі інформації, отриманої від фізичних та юридичних осіб, а також із медіа та інших відкритих джерел інформації, яка містить відомості про невідповідність рівня життя суб’єктів декларування.
 Тобто, працівники НАЗК можуть аналізувати особисті сторінки у соцмережі, суб\'єктів та членів їх сімей, мережу Інтернет, публікації у різних ЗМІ, тощо.

При здійсненні моніторингу способу життя суб’єктів декларування використовуються: 4) відомості із медіа, мережі Інтернет, інших джерел інформації, які стосуються конкретного суб’єкта декларування та містять фактичні дані, які можуть бути перевірені.

Рішення про початок здійснення моніторингу способу життя суб’єкта декларування приймається керівником самостійного структурного підрозділу апарату НАЗК на підставі відповідної доповідної записки про наявність ознак невідповідності рівня життя суб’єкта декларування.
    При цьому ні суб\'єкт декларування, ні члени його сім\'ї не знають, що перебувають під моніторингом способу життя; фактично вже через цю обставину суб\'єкт декларування  та члени його сім\'ї позбавлені права на звернення до суду, для судового захисту права на приватне життя.

При здійненні моніторингу, працівники мають вживати заходи визначені ст. 11, 12 ЗУ Про запобігання корупції, Повноваження Національного агентства (ст.11), Права Національного агентства (ст.12); тобто порядок і закон визначає загальні повноваження, права визначені у законі.
    Виникають запитання, Чи має право працівник НАЗК використовувати фото та/або відео фіксацію суб\'єктів декларування  та членів його сім\'ї  для фіксування фактів використання різного рухомого  (авто, мотоцикл, яхти, тощо) та нерухомого майна (квартири, житлові будинки, тощо)?
     Чи можуть фотографії із мережі Інтернет в  тому числі із соцмережі, бути з копійовані (скріншоти, фотосторінки, тощо) працівником НАЗК та в подальшому використані ? Як підтвердити достовірність сторінки в соцмережі конкретній особі? (а не створення такої сторінки у соцмережі іншими особами із певних причин, або для досягнення заданої мети)   
   Ні профільний Закон, ні Порядок не дає чіткої відповіді на ці та подібні запитання.

Рішення про завершення моніторингу способу життя суб’єкта декларування приймається керівником самостійного структурного підрозділу апарату НАЗК на підставі доповідної записки особи, яка здійснювала моніторинг способу життя суб’єкта декларування.

При цьому ні профільний Закон, ні Порядок не визначають строку проведення моніторингу способу життя суб’єкта декларування та членів його сім\'ї.  Відсутність строку моніторингу, порушує принцип верховенства права, що вже суперечить Конституції України. Чи може зібрана інформація із порушенням Конституції України, бути допустимим доказом в суді?  (питання риторичне - прим. автора)

 У разі встановлення невідповідності рівня життя суб’єкта декларування задекларованим ним майну і доходам НАЗК надається можливість суб’єкту декларування протягом десяти робочих днів надати письмове пояснення за таким фактом.

Протягом п’яти днів з дня завершення моніторингу способу життя суб’єкта декларування НАЗК за допомогою програмних засобів Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, або поштового чи електронного зв’язку надсилає повідомлення такому суб’єкту декларування про результати здійсненого щодо нього моніторингу способу життя. (пункт 11 Порядку)
  І лише після отримання повідомлення, суб’єкт декларування матиме змогу надати письмове пояснення  НАЗК (за необхідності), звернутись до суду для захисту своїх прав.