Розтермінування податкового боргу адміністративним судом

Бувають ситуації коли податковий борг перешкоджає веденню бізнесу. В таких випадках, органи державної податкової служби подають до адміністративного суду позив про стягнення боргу із платника податку.
    В таких випадках, можливі різні варіанти розвитку подій. Для прикладу візьмемо ситуацію по справі № 380/9190/21, в якій органи ДПС подали позов про стягнення податкового боргу в сумі приблизно 100 тис грн..
   Податковий кодекс України передбачає можливість розтермінування сплати податкового боргу, але органи ДПС не 'спішать' давати (погоджувати)  платникам податків таке розтермінування сплати податкового боргу.
   Проте, 'отримати' розтермінування сплати податкового боргу можна в адміністративному суді.  Для цього необхідно подати відзив на позов органів ДПС та надати докази необхідності розтермінування сплати податкового боргу. Суд зазначає: '... відповідач покликається на скрутне фінансове (майнове) становище, на підтвердження якого долучає копію декларації про майновий стан за 2020 рік, виписку з банківського рахунку відповідача за період із 01.01.2021 по день підготовки відзиву на позов, довідку про суми заборгованості відповідача перед третіми особами, докази виникнення кредиторської заборгованості. Також звертає увагу на наслідки для ведення бізнесу від введення карантинних заходів для непоширення Covid-19, які розпочаті у березні 2020 року і тривають до цього часу.'

У справі № 380/9190/21 адміністративний суд погодив розтермінування сплати податкового боргу у сумі приблизно 100 тис. грн. на 12 місяців рівними платежами.

Правову допомогу надавав, адвокат Цебак І.С..