СТЯГНЕННЯ БОРГУ В КОРИСТЬ ОСББ


    Бувають різні ситуації за яких виникають борги (дебіторська заборгованість). Однією із таких ситуацій є виникнення заборгованості жителів (власників) перед ОСББ (управляючою компанією)

    У багатоквартирному житловому будинку створені ОСББ для обслуговування жителів будинку, створення належних умов проживання; належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами.

    Але бувають випадки в яких, деякі жителі (співвласники) не оплачують житлово-комунальних послуг (членських внесків ОСББ).  Згідно ст. 15 ЗУ Про ОСББ, Співвласник зобов’язаний: своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

    В такій ситуації у такого співвласника (не платника) виникає борг перед ОСББ за  житлово-комунальні послуги. 

    

    Що може зробити ОСББ в такій ситуації ?

    Відповідно до ст. 16 ЗУ Про ОСББ, Об’єднання має право відповідно до законодавства та статуту об’єднання: приймати рішення про надходження та витрати коштів об’єднання; встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.


    Перший крок: 

необхідно з’ясувати хто є дійсним власником квартири, що можна зробити через отримання інформаційної довідки із Державного реєстру речових прав (на квартиру, що набута у власність після 01.01.2013р.) або у Бюро технічної інвентаризації (якщо право власності набуте до 31.12.2012 р.).


    Другий крок:

направити власнику (співвласникам) претензію про погашення заборгованості перед ОСББ, яку боржник (власник квартири) зобов’язаний погасити у строк визначений у претензії (7 днів, строк  передбачений ст. 530 Цивільного кодексу).


    Третій крок:

якщо власник (співвласники) не погасив заборгованості перед ОСББ, то є можливість стягнути борг через суд — у спрощеному порядку (позовне провадження без виклику сторін, по письмових доказах).

   

    Для цього необхідно подати до суду позовну заяву, сплатити судовий збір 1,5% від суми боргу (але не менше 2684 грн. у 2023 році) та надати докази виникнення заборгованості (протоколи ОСББ про визначення розміру внесків, виписку з банку про неоплату, розрахунок суми боргу).

    Суд розглядає таку заяву протягом 60 днів, з дня надходження заяви, без виклику сторін.  (стаття 275 Цивільного процесуального кодексу України).


    Для досягнення необхідного результату, звертайтесь за правовою допомогою до адвоката; вартість витрат на послуги адвоката стягується із боржника (ст. 133, 141 Цивільного процесуального кодексу України).