Захист права працівника у трудових відносинах (відсторонення Covid-19)

У листопаді 2021 року звернулась Клієнтка за захистом права на працю, оскільки будучи викладачем у навчальному закладі, який із вересня 2021 року здійснював навчання дистанційно, все таки на виконання вимог Уряду України (постанова КМУ №1236 від 2020р.) відсторонив від роботи Клієнтку (яка не була вакцинована від Ковіду). При цьому заяву Клієнтки про переведення Клієнтки на дистанційну форму роботи було відхилено Роботодавцем.

Суд першої інстанції визнав, що наказ роботодавця про відсторонення працівника (Клієнтки) є законним.

У червні 2023 року Львівський апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції; визнав не законним наказ про відсторонення працівника (Клієнтки) та стягнув середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Судову практику в цій категорії спорів сформувала Велика Палата Верховного суду у справі № 130/3548/21 від грудня 2022 року.
Проте при захисті інтересів клієнтів в цій категорії спорів необхідно уважно вивчати правовідносини щодо їх подібності, оскільки навіть вданий час є значна частина рішень судів в яких суди займають сторону роботодавця і визнають наказ про відсторонення законним..

Правову допомогу в справі № 461/9706/21 надавав адвокат Іван Цебак.